• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Predstavitev knjige Prestreljene sanje Vlada Vrbiča

torek, 25. februar 2020 ob 19:19 , Knjižnica Velenje

Pred nami je roman o življenju pesnika, ljubimca, partizana in narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha. V njem nam avtor brez baročnih okraskov pričara čas pred in med drugo svetovno vojno; bralec lahko vstopi v vzdušje tedanjega časa, pred očmi nam raste glavni junak – vse od otroštva, odraščanja, zaljubljanj, pisanja, ilegalnega dela in vstopa v partizane pa do bridkega konca.

Pogovor z avtorjem bo vodil urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Predstavitev knjige Slepec Mitje Čandra

četrtek, 20. februar 2020 ob 19:00 , Knjižnica Domžale

Knjižnica Domžale vabi na predstavitev knjige Slepec Mitje Čandra, ki bo v četrtek 20.02.2020 ob 19:00.
Pri založbi Litera je izšel roman Slepec Mitje Čandra, ki na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.

S pisateljem se bo pogovarjal urednik knjige Orlando Uršič.

LITERARNI VEČER Z MITJO ČANDROM IN PREDSTAVITEV KNJIGE SLEPEC

ponedeljek, 17. februar 2020 ob 18:30 , Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska BIstrica

Pri založbi Litera je izšel roman Slepec Mitje Čandra, ki na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika.
Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.

Pogovor bo vodila Mojca Plaznik.

Vljudno vabljeni!

PREDSTAVITEV ROMANA MITJE ČANDRA SLEPEC

sreda, 12. februar 2020 ob 18:00 , Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

vabljeni na predstavitev romana Mitje Čandra SLEPEC v sredo, 12. februarja 2020, ob 18. uri v pritličnem prostoru knjižnice.
Roman Slepec Mitje Čandra na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.
Pogovor z avtorjem bo vodil Orlando Uršič, direktor in glavni urednik založbe Litera.

Pogovor z Mitjem Čandrom

sobota, 08. februar 2020 ob 18:00 , Galerija Velenje

Ob slovenskem kulturnem prazniku bomo v Galeriji Velenje gostili Mitjo Čandra, avtorja romana Slepec, ki je konec leta 2019 izšel pri založbi Litera. Z Mitjem Čandrom, literarnim komparativistom, esejistom, urednikom, pisateljem, scenaristom in dramaturgom, se bo na praznični dan o knjigi ter o kulturi nasploh pogovarjala Uršula Menih Dokl. Galerija Velenje bo v soboto, 8. februarja 2020, odprta od 10. do 19. ure.

Predstavitev knjige: MITJA ČANDER - SLEPEC

četrtek, 06. februar 2020 ob 17:00 , Kulturnem domu Hoče, Pohorska cesta 15, Spodnje Hoče

Četrtek, 6. februarja, ob 17. uri v Kulturnem domu Hoče, Pohorska cesta 15, Spodnje Hoče

V domače Hoče na predstavitev romanesknega prvenca Slepec prihaja Mitja Čander. Na eni strani knjiga opisuje frustracije, stereotipe in boj za dostojanstvo moškega, ki je v skladu z medicinsko definicijo slep, po drugi strani pa se roman razpre v družbeno in politično dimenzijo.

Moderiral bo Orlando Uršič, urednik Založbe Litera, kjer je knjiga izšla.

VABILO NA POGOVOR OB IZIDU ROMANA SLEPEC MITJE ČANDRA

sreda, 29. januar 2020 ob 19:00 , Knjižnica Toneta Seliškarja, Trbovlje

Pri založbi Litera je izšel roman Slepec Mitje Čandra, ki na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.

Izid knjige bo obeležil literarni večer, ki bo potekal v sredo, 29. januarja 2020, ob 19. uri, v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah. Z avtorjem se bo pogovarjala Simona Solina. Mitja Čander se podpisuje pod tri esejistične knjige in antologijo mlajše slovenske proze, roman Slepec pa je njegov romaneskni prvenec.
Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Slepec Mitje Čandra

petek, 24. januar 2020 ob 18:00 , Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

V petek, 24. januarja 2020, ob 18. uri, vabljeni v Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec na predstavitev romanesknega prvenca Mitje Čandra, Slepec. Pogovor z avtorjem bo vodil Orlando Uršič, ustanovitelj in glavni urednik založbe Litera.

Mitja Čander je literarni komparativist, esejist, urednik, pisatelj, scenarist, dramaturg in šahovski mojstrski kandidat. Na literarnem področju je začel delovati v devetdesetih letih, ko je med drugim urejal Tribuno in Dialoge, trenutno je direktor založbe Beletrina, katere soustanovitelj in urednik je od leta 1996. Uredil je antologijo mlajše slovenske proze O čem govorimo (2004) in zasnoval zbirko petdesetih slovenskih romanov Slovenska zgodba. Bil je programski direktor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Je član Nacionalnega sveta za kulturo RS. Za svoje delo je prejel Stritarjevo nagrado, Glazerjevo listino, nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec in Lirikonov zlát. Izdal je tri esejistične knjige, vse so prejele nominacijo za Rožančevo nagrado, to so Zapiski iz noči (2003), Pokrajine proze (2006) in Kuvertirana poteza (2008). Slepec je njegov romaneskni prvenec.

Predstavitev knjige Petra Rezmana: Mesto na vodi

torek, 21. januar 2020 ob 19:00 , Galerija Velenje

Pogovor bralk in bralcev s pisateljem romana Mesto na vodi Petrom Rezmanom. Njegov peti roman zaokroža njegov »knapovski opus«. Od prve objave njegovih rudarskih pesmi v Informatorju RLV mineva že 40 let, knapovska izkušnja pa je zaznamovala njegove tri pesniške zbirke, dve knjigi kratkih zgodb in pet romanov. V zadnjem je pisatelj zgradil stoletni lok čez prejšnja dela in segel v leto 2060, ko bo gotovo konec velenjske »knapovščne«.
Na pogovor bodo organizatorji in avtor povabili tudi nekaj gostov, ki poznajo in prepoznavajo Rezmanov literarni opus.

Predstavitev knjige Mitja Čandra »Slepec«

torek, 21. januar 2020 ob 18:00 , Splošna knjižnica Ljutomer

Vabimo vas na predstavitev knjige Mitja Čandra »Slepec«,

ki bo v torek, 21. 1. 2020, ob 18.00 uri

v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer.

Pogovor vodi Orlando Uršič, založba Litera.

Avtor na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi.

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane