• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Urnebes - pogovor o knjigi

sreda, 22. marec 2017 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

"Podoba seksualiziranega telesa je prisotna povsod. Ko se človek spektakla znajde v seksualni situaciji, zazna razkol, razkol med podobo telesa in podobo seksa, ki iz njega izhaja in dejanskim seksom. Tega razkola ni mogoče rešiti, lahko se samo intezivira, skozi nove in nove podobe seksa, ki brezupno skušajo rešiti problem."
Z avtorjem se bo pogovarjal Orlando Uršič.

Pogovor in predstavitev knjige s Tonetom Partljičem

četrtek, 09. marec 2017 ob 18:00 , Knjižnica Franca Ksavra Meška, Ormož

Vabimo na literarni večer s prejemnikom Prešernove nagrade za življenjsko delo. Predstavil bo svoj nov roman, ki ga odlikujeta prisrčen, topel humor in nepopustjiva vera v dobro.
Vljudno vabljeni.

Glas noči vs. Črvi

četrtek, 09. marec 2017 ob 18:00 , Kavarna Moderna, Moderna galerija, Cankarjeva cesta 15, 1000 Ljubljana

Kaj lahko roman počne v 21. stoletju, sploh pa, kaj lahko v 21. stoletju počne slovenski roman? In kaj lahko 21. stoletje počne v Sloveniji?

Vabimo vas na pogovor s Kazimirjem Kolarjem in z Andrejem Tomažinom, katerih romaneskna prvenca Glas noči in Črvi sta črvini, v kateri se gre zabrisati. Prvi je delirični hibrid psihoze in alienske tehnične kode oziroma kratka zgodovina stalitve, drugi teorija-fikcija ali anonimna tehnologija, ki skoplje luknjo od Argentine do Alt-Grosuplja. Oba na sledi klasicizmu, Hanibalu in razumu, ki mu ni do tega, da bi bil zdrav.

Pogovor bo vodil Marko Bauer.
Dogodek organizira založba Litera v sodelovanju s kavarno Moderna in revijo Šum.
Četrtek, 9. marec, 18h // Kavarna Moderna, Moderna galerija, Cankarjeva cesta 15, Ljubljana
Knjigi bosta na voljo po posebni ceni.
Vljudno vabljeni!

»Spanec. Velikanski mlini svetlobe. Zajamejo me in odnašajo, kot da bi stal na robu vrteče galaksije. Žareče barve. Rdeča, rumena, oranžna. Prelivanje barv. Na stotine barv se preliva, nekje zadaj za čelom. Potem valovi energije. Čudovita toplina iz prefrontalnega korteksa, ki se preko foramen ovale razlije po hrbtenjači, tam nekaj časa kroži okrog ganglijev, se ovije in se postopoma prebije do hipogastričnega pleksusa. Širi se navzven, potuje skozi meninge in fascije, preko peritoneja. Čutim jo, kako preplavi ulnarni živec, se razprši po brahialnem pletežu in na koncu nežno kljuva v distalnih falangah prstov na roki. Utripajoča svetloba.«
Kazimir Kolar, Glas noči

»Predstavljal si je, kako polzijo v zemljo in tečejo proti točki zgoščene poselitve. Razvejan sistem rovov jim omogoča nenehno premikanje, tako da se lokacija osrednjega vozlišča, v katerem prebiva švabičja matica, nenehno spreminja in s tem širi svoje kraljestvo. Mrtvi rokavi so mrtvi le do tedaj, dokler niso spet uporabni, najbolj živi pa lahko že v naslednjem trenutku zamrejo za daljša obdobja. Ekonomija luknjavosti je podrejena geotermalnim premikom, zaradi česar je delček populacije vedno v nevarnosti, da umre. Ravno ta nujnost odmrtja delčka omogoči vsem ostalim, da preživijo.«
Andrej Tomažin, Črvi

Pogovor z Iztokom Vrenčurjem

ponedeljek, 06. marec 2017 ob 19:19 , Knjižnica Velenje, Preddverje

Iztok Vrenčur pripada generaciji avtorjev, rojenih v 80. letih, ki si vedno pogumneje utira pot v domači literarni prostor. Študent arheologije je že nastopil na različnih javnih pesniških in proznih branjih, med drugim se je kot finalist potegoval za naziv viteza poezije in se uvrstil na tretje mesto proznih mnogobojev, leta 2012 pa je po zmagi na Festivalu mlade literature Urška izšel njegov prvenec Odrekanje svetlobi.
Roman Urnebes je ključni sodobni roman, ki je izšel pri založbi Litera. Roman, ki v času, v katerem religija predstavlja za mišljenje in delovanje ključni problem, ki pa ga je treba šele artikulirati, ta problem tudi artikulira. Vendar pa seveda ne gre za roman o religiji.

Pogovor z avtorjem bo vodil Peter Rezman.

Vljudno vabljeni!

Pogovorni večer z dr. Petrom Čeferinom

četrtek, 23. februar 2017 ob 18:00 , Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Vabljeni na pogovorni večer z dr. Petrom Čeferinom.

Večer se bo odvijal v spodnji dvorani kulturnega doma Šmarje pri Jelšah,
v četrtek, 23. februarja 2017, ob 18.00 uri.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Papir, kamen, škarje (Tomo Podstenšek)

sreda, 22. februar 2017 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Zbirki kratki zgodb Vožnja s črnim kolesom in štirim romanom, od katerih je bil družbeno kritični roman Sodba v imenu ljudstva med nominiranci za nagrado kresnik, je Podstenšek dodal še petega. Grobo realističen in na trenutke ciničen roman govori o osnovnošolskem učitelju geografije, ki je ujet v eksistencialno stisko sredi štiridesetih let. Delo v šoli ga ne navdušuje, bolj ga dolgočasi, do učencev se obnaša brezbrižno in naveličano. Podobno resignirano in odmaknjeno se vede tudi v intimnih odnosih. Povabilo na trideseto obletnico valete ga za trenutek predrami iz otopelosti in vrne v pretekle spomine. Med vožnjo in obiskom v nekdaj domačem okolju obnavlja nekatere izseke preteklosti. Med drugim razmišlja tudi o zamolčani skrivnosti, ki je po triumfu škarij nad papirjem vsakemu iz trojke nekoč neločljivih prijateljev na svoj način vzela barvitost in voljo do živ­ljenja. Roman je izrazito aktualen – nečista vest, umanjkanje smisla in sprijaznjenost s povprečnostjo vsakdana človeka pehajo v melanholijo in depresijo.
Z avtorjem se bo pogovarjal urednik knjige Orlando Uršič.
Vljudno vabljeni!

Pogovor s Petrom Čeferinom ob izidu knjige Prepoznava in druge zgodbe

četrtek, 16. februar 2017 ob 19:00 , Restavracija MAXIM, Ljubljana

Kratke zgodbe v katerih nastopa človek, ki je pogosto pozabljen na socialnem robu, na meji
kršitve ali pa je že prekršil zakon in je kot tak v rokah veliko močnejšega in mogočnejšega
državnega in sodnega aparata bomo premierno predstavili

v četrtek, 16. februarja ob 19. uri v restavraciji Maxim v Ljubljani.

Veseli bomo, če boste ta večer preživeli z nami.

Pogovor s Tonjo Jelen

četrtek, 16. februar 2017 ob 19:00 , Špital za prjatle, Slomškov trg 5, Celje

V »Pobalinki« se molk v besedah razpira zadržano, a hkrati odkritosrčno in neusmiljeno, s prav posebno tankočutnostjo, v presunljivo živih podobah s specifičnim notranjim ritmom in pretanjenim občutkom za zvočnost. Skrbno izbrani detajli na eni strani slikajo drobne »pobalinske« nagajivosti, frfotajočo dekliškost in globoko občutljivost, na drugi strani pa svinčeno in usodno težo manj svetlih plati pesničinega življenja. Besede Tonje Jelen se torej razpirajo tako s svetlobo kot tudi s temo. Med obema je mehko ožarčena ekspresivna paleta barvnih odtenkov.

Pogovor z avtorico bo vodila Kristina Kočan.

Vljudno vabljeni!

Pogovor z Muanisem Sinanovićem, avtorjem pesniške zbirke Dvovid

sreda, 15. februar 2017 ob 19:00 , Galerija Hostla Celica, Ljubljana

Predstavljamo tretjo pesniško zbirko Muanisa Sinanovića, Dvovid, ki je pri Založbi Litera izšla v letu 2016.
S pesnikom se bo pogovarjal Aljaž Krivec. O pesmih bo nekaj povedal tudi Miklavž Komelj, ki se bo z branjem svoje poezije iz prihajajoče knjige pridružil Sinanovićevemu branju.

Na dogodku bo knjiga na voljo po posebni promocijski ceni.

Vljudno vabljeni!

Pogovor z avtorjem romana Glas noči Kazimirjem Kolarjem

torek, 07. februar 2017 ob 19:00 , Knjižnica Zalog

Kolarjev inovativen romaneskni prvenec Glas noči je razdeljen na štiri podobe in napreduje iz sedanjosti v preteklost. Vsaka podoba ima svoj stil pripovedovanja in predstavlja določeno življenjsko postajo burnega protagonistovega življenja. Zgodbo pripoveduje 28-letni zgodovinar, obremenjen s psihozo. Z avtorjem se bo pogovarjal glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.
Vljudno vabljeni!

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane