• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Pogovorni večer z dr. Petrom Čeferinom

23. februar 2017 ob 18:00 , Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Vabljeni na pogovorni večer z dr. Petrom Čeferinom.

Večer se bo odvijal v spodnji dvorani kulturnega doma Šmarje pri Jelšah,
v četrtek, 23. februarja 2017, ob 18.00 uri.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Papir, kamen, škarje (Tomo Podstenšek)

22. februar 2017 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Zbirki kratki zgodb Vožnja s črnim kolesom in štirim romanom, od katerih je bil družbeno kritični roman Sodba v imenu ljudstva med nominiranci za nagrado kresnik, je Podstenšek dodal še petega. Grobo realističen in na trenutke ciničen roman govori o osnovnošolskem učitelju geografije, ki je ujet v eksistencialno stisko sredi štiridesetih let. Delo v šoli ga ne navdušuje, bolj ga dolgočasi, do učencev se obnaša brezbrižno in naveličano. Podobno resignirano in odmaknjeno se vede tudi v intimnih odnosih. Povabilo na trideseto obletnico valete ga za trenutek predrami iz otopelosti in vrne v pretekle spomine. Med vožnjo in obiskom v nekdaj domačem okolju obnavlja nekatere izseke preteklosti. Med drugim razmišlja tudi o zamolčani skrivnosti, ki je po triumfu škarij nad papirjem vsakemu iz trojke nekoč neločljivih prijateljev na svoj način vzela barvitost in voljo do živ­ljenja. Roman je izrazito aktualen – nečista vest, umanjkanje smisla in sprijaznjenost s povprečnostjo vsakdana človeka pehajo v melanholijo in depresijo.
Z avtorjem se bo pogovarjal urednik knjige Orlando Uršič.
Vljudno vabljeni!

Pogovor s Petrom Čeferinom ob izidu knjige Prepoznava in druge zgodbe

16. februar 2017 ob 19:00 , Restavracija MAXIM, Ljubljana

Kratke zgodbe v katerih nastopa človek, ki je pogosto pozabljen na socialnem robu, na meji
kršitve ali pa je že prekršil zakon in je kot tak v rokah veliko močnejšega in mogočnejšega
državnega in sodnega aparata bomo premierno predstavili

v četrtek, 16. februarja ob 19. uri v restavraciji Maxim v Ljubljani.

Veseli bomo, če boste ta večer preživeli z nami.

Pogovor s Tonjo Jelen

16. februar 2017 ob 19:00 , Špital za prjatle, Slomškov trg 5, Celje

V »Pobalinki« se molk v besedah razpira zadržano, a hkrati odkritosrčno in neusmiljeno, s prav posebno tankočutnostjo, v presunljivo živih podobah s specifičnim notranjim ritmom in pretanjenim občutkom za zvočnost. Skrbno izbrani detajli na eni strani slikajo drobne »pobalinske« nagajivosti, frfotajočo dekliškost in globoko občutljivost, na drugi strani pa svinčeno in usodno težo manj svetlih plati pesničinega življenja. Besede Tonje Jelen se torej razpirajo tako s svetlobo kot tudi s temo. Med obema je mehko ožarčena ekspresivna paleta barvnih odtenkov.

Pogovor z avtorico bo vodila Kristina Kočan.

Vljudno vabljeni!

Pogovor z Muanisem Sinanovićem, avtorjem pesniške zbirke Dvovid

15. februar 2017 ob 19:00 , Galerija Hostla Celica, Ljubljana

Predstavljamo tretjo pesniško zbirko Muanisa Sinanovića, Dvovid, ki je pri Založbi Litera izšla v letu 2016.
S pesnikom se bo pogovarjal Aljaž Krivec. O pesmih bo nekaj povedal tudi Miklavž Komelj, ki se bo z branjem svoje poezije iz prihajajoče knjige pridružil Sinanovićevemu branju.

Na dogodku bo knjiga na voljo po posebni promocijski ceni.

Vljudno vabljeni!

Pogovor z avtorjem romana Glas noči Kazimirjem Kolarjem

7. februar 2017 ob 19:00 , Knjižnica Zalog

Kolarjev inovativen romaneskni prvenec Glas noči je razdeljen na štiri podobe in napreduje iz sedanjosti v preteklost. Vsaka podoba ima svoj stil pripovedovanja in predstavlja določeno življenjsko postajo burnega protagonistovega življenja. Zgodbo pripoveduje 28-letni zgodovinar, obremenjen s psihozo. Z avtorjem se bo pogovarjal glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.
Vljudno vabljeni!

Pogovor s Ferijem Lainščkom

2. februar 2017 ob 18:00 , Goriška knjižnica Franceta Bevka

Založba Litera predstavlja ljubezenski roman Ferija Lainščka z naslovom ČEŠNJEV CVET.
Spremljamo lahko zgodbo Edvarda Luhajeva, ki je bil že kot otrok zapuščen in je večino življenja preživel kot brezdomec. Njegov vsakdan spremeni prijatelj Daks, ki mu ponudi, da bi za veliko vsoto denarja skupaj umorila bogatega invalida. Denar je seveda vaba, ki bi jima omogočila lagodno življenje, vendar je po njunem mnenju za popolno izvedbo umora potreben alibi. Prijatelj mu predlaga, da inscenirata poskus samomora in ga tako spravila v umobolnico. Zgodba se s tem dejanjem povsem nepričakovano zaplete, saj Edi v umobolnici spozna Galino in se zaljubi.

Vljudno vabljeni!

Pogovor in predstavitev knjige s Tonetom Partljičem

1. februar 2017 ob 18:00 , Knjižnica Franca Ksavra Meška, Ormož

Vabimo na literarni večer s prejemnikom Prešernove nagrade za življenjsko delo. Predstavil bo svoj nov roman, ki ga odlikujeta prisrčen, topel humor in nepopustjiva vera v dobro.
Vljudno vabljeni.

Predstavitev romana Na dolge proge (Samo Rugelj)

12. januar 2017 ob 18:00 , Goriška knjižnica Franceta Bevka

Knjiga Na dolge proge je doživet popis življenjske poti junaka, ki mu tek predstavlja vodilno nit pri nekaterih življenjskih vprašanjih in odločitvah. Izšla je pri založbi Litera in predstavlja zadnji del tekaške trilogije; ta se je najprej začela v obliki zgodbe o ljubiteljskem tekaču, ki se po dvajsetih letih sedenja odloči preteči maraton.
»Čim daljša je bila razdalja, ki jo je bilo treba premagati na kakem od ultramaratonskih podvigov, in čim več vzponov je imela, tem bolj se je bilo treba iz tekača preleviti v hodca. Za mano je dolga, zelo dolga razdalja, si je mislil, za menoj je veliko vzponov in veliko spustov, je tuhtal, ko se je drhteč naslanjal na palice in gledal v tla – nič več teka mi ni ostalo, samo še hoja.« (odlomek iz knjige)
Na dolge proge je knjiga, ki ji življenjsko daljico uspe ukriviti v krožnico. Urban Vovk (iz spremne besede)

O knjigi se bosta pogovarjala avtor Samo Rugelj in glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Predstavitev knjige Zdenka Kodriča Zadnja noč v Teheranu

10. januar 2017 ob 18:00 , Christianina soba Dvorec Trebnik

Zdenko Kodrič, ki je v literaturo stopil pred dobrimi štiridesetimi leti in se kaj kmalu ves posvetil »študiju nasilja«, kot svoje pisanje označi sam, nam z novim romanom spet ponudi spoj resničnosti in domišljije, kot ga je z opisovanjem nasilja spojil v romanu Blaženi Franc Rihtarič. Zadnja noč v Teheranu spominja na omenjeni roman iz leta 1994 tudi po geografski umeščenosti. Le da državni organi pregona tokrat ne lovijo hudodelcev, ampak so sami predmet pregona.
Primer, ki ga raziskuje državni tožilec Aleksander Košak, se izkaže za tipično mariborsko hobotnico, v kateri so pod okriljem lovske družine prepleteni predstavniki lokalne politike, sodišča, policije in podjetniškega sveta. Pri iskanju resnice in pravega krivca, začne avtor v roman vnašati vedno več prvin kriminalke: čudni telefonski klici, zasledovanja, zastraševanja, izrivanja avtomobila s ceste ... Ravnanje Aleksandra Košaka je relikt nekega drugega časa in kraja, mogoče celo univerzuma. Košak je izumrla vrsta, danes in tu deluje kot dinozaver, ki je pobegnil iz Jurskega parka.

Pogovor bo z avtorjem vodil Orlando Uršič.

Organizatorja: Splošna knjižnica Slovenske Konjice in Založba Litera.

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane