• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Usedline in sledovi

petek, 14. april 2017 ob 19:00 , Vetrinjskem dvoru, Vetrinjska ulica 30 v Mariboru

Vabimo na predstavitev knjige fotografij z naslovom Usedline in sledovi.

Fotografije Maribora, mesta v katerem z nekaj prekinitvami avtor živi od rojstva, je v sodelovanju z avtorico spremnih besedil Bojano Kunst oblikoval v zgodbo o mestu, njegovih ulicah, opuščenih tovarnah in zapuščenih zgradbah. In o ljudeh, ki s svojo kreativnostjo in trmasto vztrajnostjo ohranjajo upanje, da mesto preboli glavobol tranzicijskega procesa, ki je bil v Mariboru še posebaj robat in katerega posledice v sliki in besedi predstavlja knjiga z naslovom Usedline in sledovi, ki je hkrati tudi njegov poklon tem ljudem.

Pogovor z avtorjem fotografij in avtorico spremnih besedil bo popestril glasbeni nastop Tineta Brgleza (klavir) in Monike Mulec (vokal).

Po predstavitvi knjige sledi pogostitev.

Veselimo se srečanja!

Pogovor z Matijo Janom

ponedeljek, 10. april 2017 ob 20:00 , Trubarjeva hiša literatura, Ljubljana

Vabimo na pogovor o avtorjevi knjigi Teorija, nasilje, fascinacija, o kateri se bodo pogovarjali avtor knjige, filozof in odgovorni urednik Radia Študent Jernej Kaluža ter urednik Muanis Sinanović.

Delo Nasilje, teorija, fascinacija, nagovarja najsodobnejše probleme na področju etike, epistemologije in politične filozofije. V času obujanja etičnih kategorij solidarnosti in množične politike, kakršne poznamo v moderni evropski zgodovini, od meščanske francoske revolucije do totalitarnih režimov 20. stoletja, proti toku prevprašuje doslednost etičnih utemeljitev tovrstne politike. Fenomene nasilja, ki se znotraj omenjenih političnih projektov dogajajo, obravnava genealoško in filozofsko-antropološko, skozi ekonomijo moralnih določil, ki opredeljujejo vsako družbeno delovanje. Kot poseben moment analize vključi vprašanje fascinacije nad družboslovno teorijo, ki operira z onkrajmoralnimi kategorijami in metodološkimi aparati ter uspešno dokazuje notranjo nekonsistentnost teženj, ki poskušajo tej teoriji vsiliti določena moralično-partikularna izhodišča.

Vljudno vabljeni!

107. kavarniški večer s Tonjo Jelen

petek, 07. april 2017 ob 20:00 , Dvorec Novo Celje, Novo Celje 1, 3301 Petrovče

Na kavarniškem večeru bo sebe in svojo pisano besedo predstavila pesnica TONJA JELEN.

Tonja je najraje v vlogi bralke, opazovalke/raziskovalke in pesnice. Diplomirala je iz slovenskega jezika s književnostjo. Bila je sourednica študentsko literarno-jezikoslovne revije »Liter jezika«. Med letoma 2011 in 2012 je pripravljala ter vodila literarno oddajo »Anima-lit« na radiu Marš. Kot dodiplomska študentka je aktivno sodelovala na festivalih Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Borštnikovih srečanjih in pri projektu Literatura na cesti (v sklopu EPK). Na IV. festivalu romske kulture Romano Chon je izvedla predavanje »Rominje v slovenski literatur«i. Leta 2014 je s predavanjem iz slovenske književnosti sodelovala na Primorskih slovenističnih dnevih. Leta 2016 je pri založbi Litera izšel njen pesniški prvenec POBALINKA. Pesmi, v katerih se med drugim dotika odtujenosti sodobnega človeka, so nastale v samo treh mesecih.

Vljudno vabljeni!

ČETVORČEK V HIŠI

sobota, 01. april 2017 ob 19:00 , Velika galerija Doma kulture Slovenske Konjice

arheolog, babičar, nogometaš, provokator

Kdo izmed gostov predstavlja kaj od zgoraj naštetega izveste na dogodku.

MUANIS SINANOVIČ, IZTOK VRENČUR, KAZIMIR KOLAR povezuje AMADEJ KRALJEVIČ

Predstavitev najnovejših romanov Urnebes in Glas noč ter pesniške zbirke Dvovid.

Organizatorji: Splošna knjižnica Slovenske Konjice, KUD Gnezdo in Založba Litera.

Urnebes - pogovor o knjigi

sreda, 22. marec 2017 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

"Podoba seksualiziranega telesa je prisotna povsod. Ko se človek spektakla znajde v seksualni situaciji, zazna razkol, razkol med podobo telesa in podobo seksa, ki iz njega izhaja in dejanskim seksom. Tega razkola ni mogoče rešiti, lahko se samo intezivira, skozi nove in nove podobe seksa, ki brezupno skušajo rešiti problem."
Z avtorjem se bo pogovarjal Orlando Uršič.

Pogovor in predstavitev knjige s Tonetom Partljičem

četrtek, 09. marec 2017 ob 18:00 , Knjižnica Franca Ksavra Meška, Ormož

Vabimo na literarni večer s prejemnikom Prešernove nagrade za življenjsko delo. Predstavil bo svoj nov roman, ki ga odlikujeta prisrčen, topel humor in nepopustjiva vera v dobro.
Vljudno vabljeni.

Glas noči vs. Črvi

četrtek, 09. marec 2017 ob 18:00 , Kavarna Moderna, Moderna galerija, Cankarjeva cesta 15, 1000 Ljubljana

Kaj lahko roman počne v 21. stoletju, sploh pa, kaj lahko v 21. stoletju počne slovenski roman? In kaj lahko 21. stoletje počne v Sloveniji?

Vabimo vas na pogovor s Kazimirjem Kolarjem in z Andrejem Tomažinom, katerih romaneskna prvenca Glas noči in Črvi sta črvini, v kateri se gre zabrisati. Prvi je delirični hibrid psihoze in alienske tehnične kode oziroma kratka zgodovina stalitve, drugi teorija-fikcija ali anonimna tehnologija, ki skoplje luknjo od Argentine do Alt-Grosuplja. Oba na sledi klasicizmu, Hanibalu in razumu, ki mu ni do tega, da bi bil zdrav.

Pogovor bo vodil Marko Bauer.
Dogodek organizira založba Litera v sodelovanju s kavarno Moderna in revijo Šum.
Četrtek, 9. marec, 18h // Kavarna Moderna, Moderna galerija, Cankarjeva cesta 15, Ljubljana
Knjigi bosta na voljo po posebni ceni.
Vljudno vabljeni!

»Spanec. Velikanski mlini svetlobe. Zajamejo me in odnašajo, kot da bi stal na robu vrteče galaksije. Žareče barve. Rdeča, rumena, oranžna. Prelivanje barv. Na stotine barv se preliva, nekje zadaj za čelom. Potem valovi energije. Čudovita toplina iz prefrontalnega korteksa, ki se preko foramen ovale razlije po hrbtenjači, tam nekaj časa kroži okrog ganglijev, se ovije in se postopoma prebije do hipogastričnega pleksusa. Širi se navzven, potuje skozi meninge in fascije, preko peritoneja. Čutim jo, kako preplavi ulnarni živec, se razprši po brahialnem pletežu in na koncu nežno kljuva v distalnih falangah prstov na roki. Utripajoča svetloba.«
Kazimir Kolar, Glas noči

»Predstavljal si je, kako polzijo v zemljo in tečejo proti točki zgoščene poselitve. Razvejan sistem rovov jim omogoča nenehno premikanje, tako da se lokacija osrednjega vozlišča, v katerem prebiva švabičja matica, nenehno spreminja in s tem širi svoje kraljestvo. Mrtvi rokavi so mrtvi le do tedaj, dokler niso spet uporabni, najbolj živi pa lahko že v naslednjem trenutku zamrejo za daljša obdobja. Ekonomija luknjavosti je podrejena geotermalnim premikom, zaradi česar je delček populacije vedno v nevarnosti, da umre. Ravno ta nujnost odmrtja delčka omogoči vsem ostalim, da preživijo.«
Andrej Tomažin, Črvi

Pogovor z Iztokom Vrenčurjem

ponedeljek, 06. marec 2017 ob 19:19 , Knjižnica Velenje, Preddverje

Iztok Vrenčur pripada generaciji avtorjev, rojenih v 80. letih, ki si vedno pogumneje utira pot v domači literarni prostor. Študent arheologije je že nastopil na različnih javnih pesniških in proznih branjih, med drugim se je kot finalist potegoval za naziv viteza poezije in se uvrstil na tretje mesto proznih mnogobojev, leta 2012 pa je po zmagi na Festivalu mlade literature Urška izšel njegov prvenec Odrekanje svetlobi.
Roman Urnebes je ključni sodobni roman, ki je izšel pri založbi Litera. Roman, ki v času, v katerem religija predstavlja za mišljenje in delovanje ključni problem, ki pa ga je treba šele artikulirati, ta problem tudi artikulira. Vendar pa seveda ne gre za roman o religiji.

Pogovor z avtorjem bo vodil Peter Rezman.

Vljudno vabljeni!

Pogovorni večer z dr. Petrom Čeferinom

četrtek, 23. februar 2017 ob 18:00 , Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Vabljeni na pogovorni večer z dr. Petrom Čeferinom.

Večer se bo odvijal v spodnji dvorani kulturnega doma Šmarje pri Jelšah,
v četrtek, 23. februarja 2017, ob 18.00 uri.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Papir, kamen, škarje (Tomo Podstenšek)

sreda, 22. februar 2017 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Zbirki kratki zgodb Vožnja s črnim kolesom in štirim romanom, od katerih je bil družbeno kritični roman Sodba v imenu ljudstva med nominiranci za nagrado kresnik, je Podstenšek dodal še petega. Grobo realističen in na trenutke ciničen roman govori o osnovnošolskem učitelju geografije, ki je ujet v eksistencialno stisko sredi štiridesetih let. Delo v šoli ga ne navdušuje, bolj ga dolgočasi, do učencev se obnaša brezbrižno in naveličano. Podobno resignirano in odmaknjeno se vede tudi v intimnih odnosih. Povabilo na trideseto obletnico valete ga za trenutek predrami iz otopelosti in vrne v pretekle spomine. Med vožnjo in obiskom v nekdaj domačem okolju obnavlja nekatere izseke preteklosti. Med drugim razmišlja tudi o zamolčani skrivnosti, ki je po triumfu škarij nad papirjem vsakemu iz trojke nekoč neločljivih prijateljev na svoj način vzela barvitost in voljo do živ­ljenja. Roman je izrazito aktualen – nečista vest, umanjkanje smisla in sprijaznjenost s povprečnostjo vsakdana človeka pehajo v melanholijo in depresijo.
Z avtorjem se bo pogovarjal urednik knjige Orlando Uršič.
Vljudno vabljeni!

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane