• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Predstavitev pesniške zbirke Tilak Toneta Dodleka

2. december 2016 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Predstavitev pesniške zbirke znanega mariborskega pesnika, pisatelja in esejista, ki je pravkar izšla pri založbi Litera. Dodlekove najnovejše pesmi zaznamuje širok razpon spreminjajočih se razpoloženj: od melanholičnih in temačnejših tonov do igrivosti. Z avtorjem se bo pogovarjal Orlando Uršič.

Nova knjiga pesnika Toneta Dodleka z zvočnim in skrivnostnim naslovom Tilak vsebuje širok razpon spreminjajočih se razpoloženj: od nekoliko melanholičnih in temačnejših tonov do svetlih in igrivejših. Prehodi med besedami in verzi so velikokrat nepričakovani, a zmeraj pretočni. Tilak je bela zbirka, ki je dovolj zračna, da lahko diha s polnimi pljuči. Dodleku se v njej ne sprašuje več o »luknji v vodi«, saj je njegova poezija tudi sama porozna in neulovljiva. Je prehod skozi lastno površino. Zato ni pred pesnikom ničesar več, kar bi »ga lahko branilo pred samim sabo«.

Vljudno vabljeni!

Celica št. 2

30. november 2016 ob 18:00 , Knjižnica Franca Ksavra Meška, Ormož

Ormožan Gregor Kosi je že znan slovenski literarni javnosti po pesniški zbirki Mik mik in knjigi Fragmenti odseka B: primer Stalker, a tokrat je kot nekdanji svetovalec mariborskega župana dr. Andreja Fištravca izdal aktualni romaneskni prvenec Celica št. 2. Antijunak novega časa in nove oblasti, Gregor Samsa, v romanu opisuje družbeno politično dogajanje v neznatnem mestecu, kjer ljudske vstaje odnesejo političnega šerifa, zmagovalec županskih volitev se udobno namesti v kabinetu; dobrohotnemu protagonistu, ki verjame v spremembe, pa v blodnjaku uradniških labirintov počasi odvzemajo pooblastila.
Z domačinom, Gregorjem Kosijem, avtorjem romana Celica št. 2 ter urednikom založbe Litera, Orlandom Uršičem, se bo pogovarjala Marijana Korotaj.
Veselimo se vašega obiska!

Predstavitev pesniške zbirke Pobalinka Tonje Jelen

23. november 2016 ob 18:00 , Vetrinjski dvor, Maribor

V »Pobalinki« se molk v besedah razpira zadržano, a hkrati odkritosrčno in neusmiljeno, s prav posebno tankočutnostjo, v presunljivo živih podobah s specifičnim notranjim ritmom in pretanjenim občutkom za zvočnost. Skrbno izbrani detajli na eni strani slikajo drobne »pobalinske« nagajivosti, frfotajočo dekliškost in globoko občutljivost, na drugi strani pa svinčeno in usodno težo manj svetlih plati pesničinega življenja. Besede Tonje Jelen se torej razpirajo tako s svetlobo kot tudi s temo. Med obema je mehko ožarčena ekspresivna paleta barvnih odtenkov.
Z avtorico Tonjo Jelen se bo pogovarjala Kristina Kočan. Glasbeni gosti: Afro Yubo.
Vljudno vabljeni!

Literarni večer in predstavitev knjige Zadnja noč v Teheranu

21. november 2016 ob 18:30 , Knjižnica Slovenska Bistrica

Primer, ki ga v romanu raziskuje državni tožilec Aleksander Košak, se izkaže za tipično mariborsko in slovensko hobotnico, v kateri se pod okriljem lovske druščine skrivajo lokalni politiki, sodišče, policija in podjetniški svet. Pri iskanju resnice in pravega krivca, začne avtor v roman, ki je sicer družinska drama, vnašati vedno več prvin kriminalke: čudni telefonski klici, zasledovanja, zastraševanja, izrivanja avtomobila s ceste … Ravnanje Aleksandra Košaka je relikt nekega drugega časa in kraja, mogoče celo univerzuma.

Knjigo bosta predstavila avtor Zdenko Kodrič in glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Spoznavajmo znance: dr. Peter Čeferin

17. november 2016 ob 18:00 , Mestna knjižnnica Grosuplje

V četrtek, 17. novembra 2016, ob 18. uri vabimo vas in vaše prijatelje na četrti pogovorni večer iz cikla Spoznavamo znance, ki ga bo vodil Borut Hrovatin. Pogovarjali se bomo z dr. Petrom Čeferinom, odvetnikom, avtorjem številnih strokovnih tekstov in pisateljem.

Knjige Valat, Moje zgodbe, 100 sodnijskih ter Odvetništvo na Slovenskem bodo na voljo po posebnih predsejemskih cenah.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Nebesa pod Pohorjem

10. november 2016 ob 18:00 , Knjižnica Radlje ob Dravi

Knjiga je sicer satirično zabavna, a tudi družbeno aktualna in otožno čustvena ter se ukvarja z gospodarskimi prevarami, samomori, zavarovalninami in celo s pornografskimi film

"Avto je tekel, za njim so ostajale Trojane, štirje predori, cestninska postaja, Celje, pa spet dva predora pred Konjicami in še malo in se že vidi bela kapelica na vrhu Piramide nad Mariborom. Pravzaprav se za zdaj vidi samo še bela pika, kapelica na vrhu brega podnevi niti ne izstopa tako, kot če se bližaš mestu ponoči, ko je žareče rumena, ker jo osvetljujejo reflektorji s tal ... V vsakem primeru pa je ta kapelica na Piramidi mariborski svetilnik, ki ga prvega zagledaš na obzorju, če se bližaš mestu z južne strani." (Str. 176)

Z avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Pogovor o vlogi družbeno angažirane literature

7. november 2016 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Vabljeni na literarni večer v sklopu cikla »Beremo in pišemo s teto Roso«, na katerem se nam bo predstavil pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist in avtor filmskih predlog Feri Lainšček.

Z njim se bomo pogovarjali o povezavi med umetnostjo in družbeno angažiranostjo, ugotavljali, kakšna je vloga družbeno angažirane literature v kapitalizmu in prepoznavali mehanizme, ki povzročajo diskriminacijo, izključevanje in marginalizacijo v sodobni družbi.

Feri Lainšček v svojih romanih pogosto obravnava Rome, ki so v Sloveniji in Evropi nasploh ena najbolj stigmatiziranih in marginaliziranih družbenih skupin. Romi se še danes soočajo z visoko stopnjo izključenosti iz vseh dimenzij družbenega življenja. Na literarnem večeru se bomo pogovarjali, kaj podpira antiromski rasizem, diskriminacijo in nestrpnost do Romov, poleg tega pa se bomo dotaknili tudi Lainščkovega zadnjega romana Češnjev cvet (Založba Litera, 2016), ki poleg ljubezenske tematike odpira mnoga aktualna družbena vprašanja.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Nebesa pod Pohorjem

27. oktober 2016 ob 18:00 , Knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica

Vabimo na predstavitev knjige Toneta Partljiča Nebesa pod Pohorjem. Z avtorjem se bo o knjigi pogovarjal Orlando Uršič, urednik Založbe Litera.

Tone Partljič, letošnji Prešernov nagrajenec za življenjsko delo, v romanu Nebesa pod Pohorjem opisuje življenjsko zgodbo naivno poštenega obrtnika, ki ga čas gospodarske krize, velikih sprememb, konsolidacije in prestrukturiranja popolnoma preseneti in ga prisili v to, da se z njim spopade. Prostodušna logika človeka s periferije, ki se je znašel v vrtincu tajkunstva, je domačno zvijačna in nekje na obzorju vselej vidi nebesa. Pa čeprav mala, podpohorska.

Prijazno vabljeni.

Predstavitev knjige Na dolge proge (Samo Rugelj)

26. oktober 2016 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Roman Na dolge proge je doživet in mestoma lirični popis življenjske poti junaka, pogosto sumljivo podobnega avtorju, kjer tek predstavlja tako rdečo nit kot pomembno kretnico na nekaterih njegovih ključnih življenjskih križiščih. Včasih pa postane tudi popolna metafora za življenje samo. S suverenim zamahom avtor izpiše kri, znoj in solze, glavnega junaka, od najzgodnejšega obdobja svojega življenja pa vse do neizbežnega konca. In prav v tem realističnem pogledu na življenje, kjer so si simboli veselja in žalosti, moči in nemoči ter življenja in smrti, blizu, da si bolj ne bi mogli biti, tiči največja odlika tega romana. Roman Na dolge proge je v veliki meri tudi družinska drama, saj glavni lik brez dlake na jeziku govori o svojem obdobju odraščanja, ki je zaznamovan z ločitvijo očeta in matere, o liku odsotnega očeta, ki pa s svojim sinom vendarle, kolikor ve in zna, vzdržuje stik prav preko športa; skupaj igrata košarko, skupaj tečeta, skupaj se udeležujeta maratonov in na enem izmed njih, zdi se da v pravem trenutku, sin očeta ne le premaga, pač pa ga pusti daleč, daleč za seboj. Od takrat naprej leta teče sam; vsako jutro v šolo, kasneje na predavanja, zvečer za sprostitev, ob vikendih po hribih in na maratonih, v prvi lastni prelomnici pa s sinovoma iz prejšnjega zakona, z novo ženo, s hčerko, s tekaškimi kompanjoni na maratonih doma in v tujini. Neizmerno ljubezen do teka in do vseh, s katerimi je tekel, pa na koncu zaokroži tako, da ostarel in nemočen, ne da bi se premaknil iz postelje, odteče zadnji krog. Častni krog.

Pogovor z avtorjem bo vodila Danaja Lorenčič.
Vabljeni!

Predstavitev novega romana Zdenka Kodriča Zadnja noč v Teheranu

24. oktober 2016 ob 19:00 , CID Ptuj, Osojnikova cesta 9, Ptuj

Po svojem zadnjem romanu Nebesa Cadillac, ki je izšel leta 2014, je Zdenko Kodrič tokrat napisal roman, ki je nekakšna mešanica kriminalnega romana in osebne drame. Knjiga je izšla pri založbi Litera v zbirki Piramida. Pogovor z Zdenkom Kodričem bo vodil Orlando Uršič, urednik založbe Litera.
Za glasbeno spremljavo bo poskrbel kitarist Marko Korošec.
Vljudno vabljeni!
Vstopnine ni.

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane