• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Nebesa pod Pohorjem (Tone Partljič)

15. junij 2016 ob 18:00 , Knjižnica Hoče, Sršakova 2, 2311 Hoče

Človek in vse, kar je človeškega, je tema, ki odseva iz vseh Partljičevih literarnih del in tako je tudi v romanu Nebesa po Pohorjem, ki se dogaja v Hočah.

V ospredju je naivno pošten obrtnik. Vse poteka po utečenih tirnicah, dokler finančna kriza ne poseže tudi po tem področju in pride čas za spremembe, konsolidacije in prestrukturiranje.
S Tonetom Partljičem se bo pogovarjal Orlando Uršič.

Vljudno vabljeni!

Tekoči trak

10. junij 2016 ob 20:00 , ŠKUC

Tekoči trak, najboljši slovenski roman leta 2015, po glasovanju za nagrado kritiško sito društva slovenskih literarnih kritikov.

Čajanka z Manco Košir

7. junij 2016 ob 18:00 , Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana

Zadnja Čajanka z Manco Košir v tej sezoni se bo zgodila v torek, 7. junija, ob običajni 18. uri na običajnem kraju, v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Imenitna gosta prihajata iz Maribora: letos že tretjič z Grumovo nagrado ovenčan vsestranski literat Rok Vilčnik rokgre s presunljivim novim romanom ČLOVEK S POGLEDOM in voditeljica literarnih prireditev, legendarna profesorica slovenščine Zora A. Jurič. Z uglasbeno Rokovo poezijo bo večer obogatil ansambel Pliš.
Lepo povabljeni, da skupaj praznujemo zaključek uspešne sezone!

Zdenko Kodrič: Zadnja noč v Teheranu

7. junij 2016 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Primer, ki ga raziskuje državni tožilec Aleksander Košak se izkaže za tipično mariborsko hobotnico, v kateri so pod okriljem lovske družine prepleteni predstavniki lokalne politike, sodišča, policije in podjetniškega sveta. Pri iskanju resnice in pravega krivca, začne avtor v roman vnašati vedno več prvin kriminalke: čudni telefonski klici, zasledovanja, zastraševanja, izrivanja avtomobila s ceste... Ravnanje Aleksandra Košaka je relikt nekega drugega časa in kraja, mogoče celo univerzuma. Košak je izumrla vrsta, danes in tu deluje kot dinozaver, ki je pobegnil iz Jurskega parka.

Knjigo bosta predstavila avtor Zdenko Kodrič in glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Slovesna predstavitev nove knjige dr. Petra Čeferina

19. maj 2016 ob 19:00 , Antiq Palace Hotel, Gosposka ulica 10, Ljubljana

Vljudno vabimo na slovesno predstavitev nove knjige odvetnika dr. Petra Čeferina.
Knjiga nosi naslov ODVETNIŠTVO NA SLOVENSKEM (od Habsburške monarhije do neodvisne države).

Dr. Čeferin je sklenil napisati knjigo, dostopno vsem bralcem, ki jih zanima odvetništvo na Slovenskem. Gre namreč za odvetništvo (začenši z Odvetniško zbornico Kranjsko, ki je bila ustanovljena z Odvetniškim redom leta 1868), ki je neodvisno in samostojno že skoraj 150 let, in ki je odigralo pomembno vlogo v zgodovini našega naroda. Tako v borbi za uveljavitev slovenskega jezika in dvig narodove zavesti, kakor tudi pri uveljavljanju vladavine prava, v političnem življenju na splošno in na mnogih drugih področjih. Tudi v procesu mednarodnega priznanja neodvisne države Slovenije.
Podlaga za knjigo sta njegova doktorska disertacija in zapiski, ki so nastali pri večletnem pregledovanju arhiva Odvetniške zbornice Slovenije za obdobje od leta 1850 do danes. Pri tem je kot raziskovalec večino tega arhiva videl prvi.

Z avtorjem se bo pogovarjala predsednica Ljubljanskega območnega zbora OZS, Alenka Košorok Humar.

Vabljeni!

Rok Vilčnik: Človek s pogledom

5. maj 2016 ob 18:00 , Mestna knjigarna MK Maribor

V mesto ob Dravi pride hipnotizer, ki s svojim pogledom 'naguba tla, da se začnejo spajati z nebom'. Ljudje so pred tem v mestu živeli mirno in zadovoljno; vsak je shajal s svojo resnico. A že po prvi predstavi hipnotizerja, v telovadnem domu na Studencih, prične resnica uhajati, čas prične teči drugače, spajati se prične nezdružljivo in ljudje pričnejo leteti v nebo. Bo tistim, ki se poglobijo v ta nenavaden preobrat uspelo obdržati svoj pogled na svet?

Posebnost Vilčnikovega pisanja je pretakanje zgodbe iz realnega v domišljijski, paranormalni svet in nazaj, s čimer nas postavi pred prenekatero vprašanje o neulovljivosti 'resničnosti', ki jo živimo.

Pogovor z Rokom Vilčnikom bo vodil glavni urednik in direktor Založbe Litera Orlando Uršič.

Vljudno vabljeni!

Človek s pogledom (Litera, 2016)

22. april 2016 ob 20:30 , Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Rok Vilčnik nam svečano predstavlja svoj novi roman, ki iz realnega v domišljijski, paranormalni svet in nazaj spremlja prišleka v mesto ob Dravi, hipnotizerja, ki nas postavi pred prenekatero vprašanje o neulovljivosti resnice. Ljudje so pred tem v mestu živeli mirno in zadovoljno; vsak je shajal s svojo resnico. A že po prvi predstavi hipnotizerja resnica uhaja, čas teče drugače, spaja se nezdružljivo in ljudje letijo v nebo. Bo tistim poglobljenim v ta nenavaden preobrat, uspelo obdržati svoj pogled na svet?
Svečani pogovor bo vodila Deja Crnović, plemenitili pa ga bodo glasbeni gostje Severa Gjurin, Patetico in Brodolomec.
Dogodek bo izveden v okviru 19. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru in v sodelovanju s Salonom uporabnih umetnosti.

Pogovor ob izidu knjige Nebesa pod Pohorjem (Tone Partljič, Založba Litera, 2016)

5. april 2016 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

V romanu Nebesa pod Pohorjem nam avtor razgrne človeka iz obrobja Maribora; skorajda naivno poštenega obrtnika, ki ima svoj espe, preko katerega v industrijski coni izdeluje prevleke za znan avtomobilski koncern. Vse poteka po utečenih tirnicah, dokler finančna kriza ne poseže tudi po tem področju in pride čas za spremembe, konsolidacije in prestrukturiranje. Reči, skratka, ki so človeku z logiko poštenega dela in poštenega zaslužka tuje in neljube. Nič čudnega, da prav takemu človeku pridejo na pot »veliki« poslovneži, svetovalci in managerji, ki delajo na »veliko«, drzno, dolgoročno, predvsem pa tako spretno, da sploh ne ve, kdaj se je znašel v vrtincu tajkunstva in kako globoko ga je ta potegnil vase. A temperament, nemirna in pronicljiva narava ter preprosta in prostodušna logika človeka iz periferije, so vendarle tisti atributi, ki pomagajo prelisičiti še tako prebrisane in »velike« ribe. Človek, ki ima vero in ki nekje na obzorju vselej vidi svojo svetlo zvezdo, se slej ko prej izvije iz vsake, na videz še tako brezizhodne situacije in si ustvari svoja Nebesa. Pa čeprav mala in čeprav pod Pohorjem.

Knjigo bosta predstavila avtor Tone Partljič ter urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Vabljeni!

Literarni četrtek s Petrom Čeferinom

17. marec 2016 ob 18:00 , Knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica

V četrtek, 17. marca 2016, ob 18. uri vabimo na predstavitev dveh knjig dr. Petra Čeferina: Moje zgodbe in 100 sodnijskih. Pogovor z enim najbolj prepoznavnih in najprodornejših slovenskih odvetnikov bo vodil Orlando Uršič, glavni urednik založbe Litera.

Prijazno vabljeni!

Dr. Peter Čeferin je odvetnik z najdaljšim poklicnim stažem v državi. Je ustanovitelj Odvetniške pisarne Čeferin, nekdanji predsednik Odvetniške zbornice Slovenije in član Državnega sveta Republike Slovenije. Njegove zgodbe opisujejo življenje človeka, ki se je na svoji poslovni ter življenjski poti srečal z različnimi izzivi in preizkušnjami. Leta 2014 mu je Upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije podelil Plaketo dr. Danila Majarona za posebne zasluge pri razvoju odvetništva.

Peter Rezman: Tekoči trak

8. marec 2016 ob 18:00 , Knjižnica Otona Župančiča

Avtor v svojem četrtem romanu prikazuje drastično in relativno hitro spreminjanje našega sveta, meril in vrednot, ki ga krojijo. S premišljenim izborom kraja dogajanja, protagonistov in z njihovo socialno umestitvijo v Tekočem traku zareže v srž naše neoliberalne sočasnosti, predvsem v tiste njene umazane strani. Pogovor z avtorjem bo vodil urednik Orlando Uršič.
Vljudno vabljeni!

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane