• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Soočenje z monstruoznim - razmislek o etiki živali

petek, 09. junij 2017 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

V pogovoru z Anjo in Tomažem se bomo soočili z monstruoznim. Monstruozno je prisotno povsod okoli nas. Vendar je dobro zakrito. Preizpraševali bomo, zakaj je zakrito in zanikano. Kako delujejo mehanizmi zanikanja, zakrivanja in zatiranja. Zakaj imata zatiranje in dominacija skupni izvor, ne glede na to, ali gre za ljudi ali živali. Morda bomo prišli do pravih odgovorov s pomočjo razmisleka o etiki živali.

Avtorja bosta v pogovoru predstavila svoji knjigi Puščava, klet, katakombe (Anja Radaljac, Litera, 2016) ter Etika živali, o čezvrstni gostoljubnosti (Tomaž Grušovnik, Založba Annales, 2016).

Pogovor bo vodil Mitja Senekovič.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Florjana Lipuša

četrtek, 08. junij 2017 ob 19:00 , Forum Zarja, Glavni trg 74, Železna Kapla

Založba Litera bo v Železni Kapli predstavila Lipušev nov roman Gramoz, v katerem je avtor morda še najbolj do zdaj kritičen do rojakov, tako v Avstriji kot Sloveniji, ki svoj jezik zanemarjajo in ga nadomeščajo z jezikom oblastnika. Pripoved v romanu se razkraja, ni klasična, fabulativna in ne teče linearno od začetka do konca. Sestavljena je iz fragmentov o usodi taboriščnic, opisov trpljenja v koncentracijskem taborišču, spominskega obiska poznejših generacij v nekdanjem taborišču in njihovega soočenja s tragično usodo prednikov ter premislekov o jeziku.

Vljudno vabljeni!

Na noge z Igorjem Rašićem

sreda, 07. junij 2017 ob 18:00 , Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30 v Mariboru

Založba Litera vabi na predstavitev knjige o mariborskem boksarju Igorju Rašiću Na noge.
V pogovoru bodo avtor knjige Dejan Kaloh, Igor Rašić ter glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič predstavili življenjsko borbo odličnega športnika in trenerja.

Življenje je vsekakor borba. Včasih je to borba za neko dostojno življenje, kot je to bilo pri meni, saj po številnih vzponih in padcih živim polno in človeka dostojno, pošteno življenje. In boks je bil ta, ki mi je pomagal, da z disciplino in vztrajnostjo borbo za svoje življenje dobim na pošten način, kot se za to plemenito veščino tudi spodobi.

Vljudno vabljeni!

Literarni večer s Tonjo Jelen

petek, 02. junij 2017 ob 19:00 , Galerija Riemer, Slovenske Konjice

Vabimo na pogovor s Tonjo Jelen, avtorico pesniške zbirke Pobalinka.

Tonja je najraje v vlogi bralke, opazovalke/raziskovalke in pesnice. Diplomirala je iz slovenskega jezika s književnostjo. Bila je sourednica študentsko literarno-jezikoslovne revije "Liter jezika". Med letoma 2011 in 2012 je pripravljala ter vodila literarno oddajo "Anima-lit" na radiu Marš. Kot dodiplomska študentka je aktivno sodelovala na festivalih Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Borštnikovih srečanjih in pri projektu Literatura na cesti (v sklopu EPK). Na IV. festivalu romske kulture Romano Chon je izvedla predavanje "Rominje v slovenski literaturi". Leta 2014 je s predavanjem iz slovenske književnosti sodelovala na Primorskih slovenističnih dnevih, leta 2016 pa je pri založbi Litera izšel njen pesniški prvenec POBALINKA. Pesmi, v katerih se med drugim dotika odtujenosti sodobnega človeka, so nastale v samo treh mesecih.

Pogovor bo povezovala Kristina Kočan.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev in pogovor o romanesknem prvencu Sarivala Sosiča

četrtek, 01. junij 2017 ob 19:00 , Galerija Hostla Celica, Ljubljana

Vabimo na predstavitev in pogovor o romanesknem prvencu Sarivala Sosiča Starec in jaz.

Z avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič. Prisotna bosta tudi pisca spremne besede Barbara Korun in Samo Krušič.

Roman govori o odraščanju fanta v enem od manjših provincialnih mestec, glavni junak in prvoosebni govorec se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je »starec«, profesor glasbe na treh različnih gimnazijah in komponist, predvsem pa samorastnik in izjemen, nenavaden človek, z neobičajnimi pedagoškimi prijemi v nekaj mesecih naučil glasbene teorije, igranja na klavir in petja, skratka, »muziciranja« do te mere, da je prej izgubljeni fant brez prihodnosti opravil izpit na pedagoški glasbeni akademiji in začel študirati glasbo. A še pomembneje od tega: po besedah prvoosebnega pripovedovalca ga je starec pripravil na spopad z življenjem, ga neizbrisno zaznamoval in človeško podprl prav v točkah, kjer je fant občutil svoj »manko«, predvsem pa ga odprl za izkušnjo, da je prav v trenutkih največjega dvoma in nemoči potrebno vztrajanje brez spraševanja po smislu, brez prizanašanja sebi in drugim. (iz spremne besede)

Literarno-filmsko-glasbeni: Vse moje Amerike

četrtek, 25. maj 2017 ob 19:00 , Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota

Založba Litera in knjižnica Murska Sobota vabita na predstavitev novega romana Štefana Kardoša Vse moje Amerike. Za avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Na dogodku bodo predvajani odlomki iz filma Slovenci v Betlehemu (Š. Celec), za glasbo pa bo poskrbel kitarist Damjan Stanišić.

Vljudno vabljeni!

Mila v Mestni knjigarni Maribor

sreda, 24. maj 2017 ob 18:00 , Ulica 10. oktobra 4, Maribor

Vabljeni na predstavitev romana Mila, ki ga bo z avtorico Simono Kopinšek predstavil urednik knjige Orlando Uršič.
Mila je osma knjiga Simone Kopinšek. Je prvo avtoričino prozno delo za odrasle bralke in bralce in tako kot s prejšnjo knjigo, zbirko Lom glasu, se je Simona Kopinšek tudi tokrat podala čez družbene robove.

»Mila se je obrnila po nahrbtnik, ki je visel na stolu, izbrskala cigarete in jih položila na mizo. Alda ji je čez polovico mize potisnila vžigalnik. K mizi je priletela vrabčevka in čivknila. Mila je z ustnicami podržala cigareto in ji na tla zdrobila kokosov keks.
»Ptice imaš rada?« je pogovor nadaljevala Alda.
»Jih kdo nima? Včasih so edine, ki jih lahko prenesem. Veš, da so vrabci kot vi, cigani in me, kurbe?«
»Kaj misliš s tem?«
»Ljudje nas ne marajo, ker smo predrzni. Priletimo in vzamemo, kar miza ponuja.«
Alda se je nasmehnila.
»Nismo vsi slabi. Med kurbami ste dobre ženske. S srcem, veš, kaj mislim. Cigani nismo samo slabi, veš Milica. Se pa eni trudimo. Tudi vsi vi, beli Slovenci, niste dobri.«
(odlomek)

V ljudno vabljeni!

POGOVOR z dr. Petrom Čeferinom - predstavitev knjige

torek, 23. maj 2017 ob 18:00 , Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Vabimo na pogovor z dr. Petrom Čeferinom, odvetnikom z najdaljšim odvetniškim stažem v Sloveniji. Predstavil bo svojo najnovejšo knjigo kratkih zgodb, ki je izšla pri založbi Litera. Z avtorjem se bo pogovarjal Slavko Bobovnik. Dogodek organizirata Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in založba Litera.

Alpe Adria Festival of Forthcoming Literature

četrtek, 18. maj 2017 ob 20:00 , Maribor

Med 18. in 20. majem 2017 bo v Mariboru potekal Alpe Adria Festival prihajajoče literature (Alpe Adria Festival of Forthcoming Literature), ki ga organizira založba Litera.

Festival je namenjen druženju in medsebojnemu spoznavanju perspektivnih mlajših avtorjev iz štirih sosednjih držav ter predstavitvi njihove literature slovenskim bralcem.

V ta namen bo izšel tudi poseben zbornik z njihovimi prispevki, pri njegovi pripravi je z organizacijo prevajalskih delavnic sodelovala Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru. Knjigo, ki nosi naslov »Vrane, čečkarije in konfeti« bo uredila Kristina Kočan.

Osrednji dogodek festivala bo skupinsko branje udeležencev 19. 5. 2017 ob 19:00 v Vetrinjskem dvoru.

Nastopajo: Korana Serdarević (HRV), Marko Gregur (HRV), Anna Terék (MAD), SzabinaUghy (MAD), Lucas Kristan (AVS), David Jehuda Otte (AVS), Simona Kopinšek (SLO), Kazimir Kolar (SLO), Denis Škofič (SLO).


Program glavnih aktivnosti:

18. 5. 2017 ob 20:00, MC Pekarna – otvoritev festivala, spoznavno-družabni večer, koncert skupine Brez vprašanj.

19. 5. 2017 ob 10:00 – gostovanje avtorjev na Filozofski fakulteti v Mariboru, branje in pogovor s študenti prevajalstva.

19. 5. 2017 ob 19:00, Vetrinjski dvor – skupinsko branje udeležencev festivala.

20. 5. 2017 ob 9:30, Hostel Pekarna – okrogla miza, na kateri se bodo udeleženci festivala pogovarjali o možnostih mednarodnega povezovanja in sodelovanja na področju literature

Projekt podpira organizacija Alpe-Adria (Alps-Adriatic Alliance), partnerji festivala so: Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru (Oddelek za prevodoslovje),ŠOUM, Cultural centre NagyGáspár, Umjetnička organizacija Artikulacije, EditionKeiper.

http://www.alps-adriatic-alliance.org/events/87/alps-adriatic-festival-of-forthcoming-literature/

Pogovor s pisateljem in pesnikom Ferijem Lainščkom

četrtek, 11. maj 2017 ob 19:00 , Knjižnica Franca Ksavra Meška, Ormož

Vabimo vas na srečanje se pisateljem in pesnikom Ferijem Lainščkom. V fokusu bo tokrat roman z naslovom Češnjev cvet, Lainšček pa bo predstavil tudi svojo novo pesniško zbirko Demon ljubezni, iz katere bo pesmi interpretirala Vesna Radovanovič.
Z avtorjem se bo pogovarjal Orlando Uršič, urednik založbe Litera.

***
Založba Litera predstavlja ljubezenski roman Ferija Lainščka z naslovom ČEŠNJEV CVET. Gre za popravljeno in dopolnjeno inačico romana Ne povej, kaj si sanjala, ki je bil prvič natisnjen leta 2009.

Spremljamo lahko zgodbo Edvarda Luhajeva, ki je bil že kot otrok zapuščen in je večino življenja preživel kot brezdomec. Njegov vsakdan spremeni prijatelj Daks, ki mu ponudi, da bi za veliko vsoto denarja skupaj umorila bogatega invalida. Denar je seveda vaba, ki bi jima omogočila lagodno življenje, vendar je po njunem mnenju za popolno izvedbo umora potreben alibi. Prijatelj mu predlaga, da inscenirata poskus samomora in ga tako spravila v umobolnico. Zgodba se s tem dejanjem povsem nepričakovano zaplete, saj Edi v umobolnici spozna Galino in se zaljubi.

Vljudno vabljeni!

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane