• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Trst via Ljubljana, Predstavitev knjige

petek, 29. september 2017 ob 18:00 , Betola "Miramar", Koper

Vabljeni na predstavitev knjige Trst via Ljubljana, na kateri bosta urednik in avtor predstavila nov roman Jurija Hudolina, Trst via Ljubljana, ki prežet s subtilnostjo opisuje odnos zakonskega para, ki ju nepričakovan tragični dogodek razdvoji med mestoma v naslovu. Jurij Hudolin tudi z novim romanom izkazuje, da mu še ni zmanjkalo pisateljske svežine, ki z vehemenco, a nič kaj kalimerovsko oplazi tudi sodobno družbo in človeka v njej. Seveda pa ni potrebno posebej izpostavljati, da gre za še eno jezikovno poslastico, tokrat prežeto z izrazito intimistično, skorajda poetično pisavo. Čeprav je Trst via Ljubljana ljubezenski roman, bi lahko rekli, da je to prvi Hudolinov roman o samoti, ki na intimni ravni človeku vselej sčasoma bolj jemlje kot daje. Čeprav v samoti lahko o sebi marsikaj odkrije, se mu na drugi strani z vsakim novim dnem samote marsikaj vse bolj in bolj izmika.

Fotografije Maribora na ogled v okviru festivala fotografije

sreda, 20. september 2017 ob 19:00 , Galerija Epeka, Maribor

(Bojan Golčar/Usedline in sledovi) Fotografije Maribora, mesta v katerem z nekaj prekinitvami avtor živi od rojstva, je v sodelovanju z avtorico spremnih besedil Bojano Kunst oblikoval v zgodbo o mestu, njegovih ulicah, opuščenih tovarnah in zapuščenih zgradbah. In o ljudeh, ki s svojo kreativnostjo in trmasto vztrajnostjo ohranjajo upanje, da mesto preboli glavobol tranzicijskega procesa, ki je bil v Mariboru še posebaj robat in katerega posledice v sliki in besedi predstavlja knjiga z naslovom Usedline in sledovi, ki je hkrati tudi njegov poklon tem ljudem. Fotografije bodo na ogled v galeriji Epeka od 20. 9. 2017 (otvoritev ob 19.00), kjer bo na voljo tudi knjiga. Vljudno vabljeni

Soočenje z monstruoznim - razmislek o etiki živali

petek, 09. junij 2017 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

V pogovoru z Anjo in Tomažem se bomo soočili z monstruoznim. Monstruozno je prisotno povsod okoli nas. Vendar je dobro zakrito. Preizpraševali bomo, zakaj je zakrito in zanikano. Kako delujejo mehanizmi zanikanja, zakrivanja in zatiranja. Zakaj imata zatiranje in dominacija skupni izvor, ne glede na to, ali gre za ljudi ali živali. Morda bomo prišli do pravih odgovorov s pomočjo razmisleka o etiki živali.

Avtorja bosta v pogovoru predstavila svoji knjigi Puščava, klet, katakombe (Anja Radaljac, Litera, 2016) ter Etika živali, o čezvrstni gostoljubnosti (Tomaž Grušovnik, Založba Annales, 2016).

Pogovor bo vodil Mitja Senekovič.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev knjige Florjana Lipuša

četrtek, 08. junij 2017 ob 19:00 , Forum Zarja, Glavni trg 74, Železna Kapla

Založba Litera bo v Železni Kapli predstavila Lipušev nov roman Gramoz, v katerem je avtor morda še najbolj do zdaj kritičen do rojakov, tako v Avstriji kot Sloveniji, ki svoj jezik zanemarjajo in ga nadomeščajo z jezikom oblastnika. Pripoved v romanu se razkraja, ni klasična, fabulativna in ne teče linearno od začetka do konca. Sestavljena je iz fragmentov o usodi taboriščnic, opisov trpljenja v koncentracijskem taborišču, spominskega obiska poznejših generacij v nekdanjem taborišču in njihovega soočenja s tragično usodo prednikov ter premislekov o jeziku.

Vljudno vabljeni!

Na noge z Igorjem Rašićem

sreda, 07. junij 2017 ob 18:00 , Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30 v Mariboru

Založba Litera vabi na predstavitev knjige o mariborskem boksarju Igorju Rašiću Na noge.
V pogovoru bodo avtor knjige Dejan Kaloh, Igor Rašić ter glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič predstavili življenjsko borbo odličnega športnika in trenerja.

Življenje je vsekakor borba. Včasih je to borba za neko dostojno življenje, kot je to bilo pri meni, saj po številnih vzponih in padcih živim polno in človeka dostojno, pošteno življenje. In boks je bil ta, ki mi je pomagal, da z disciplino in vztrajnostjo borbo za svoje življenje dobim na pošten način, kot se za to plemenito veščino tudi spodobi.

Vljudno vabljeni!

Literarni večer s Tonjo Jelen

petek, 02. junij 2017 ob 19:00 , Galerija Riemer, Slovenske Konjice

Vabimo na pogovor s Tonjo Jelen, avtorico pesniške zbirke Pobalinka.

Tonja je najraje v vlogi bralke, opazovalke/raziskovalke in pesnice. Diplomirala je iz slovenskega jezika s književnostjo. Bila je sourednica študentsko literarno-jezikoslovne revije "Liter jezika". Med letoma 2011 in 2012 je pripravljala ter vodila literarno oddajo "Anima-lit" na radiu Marš. Kot dodiplomska študentka je aktivno sodelovala na festivalih Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Borštnikovih srečanjih in pri projektu Literatura na cesti (v sklopu EPK). Na IV. festivalu romske kulture Romano Chon je izvedla predavanje "Rominje v slovenski literaturi". Leta 2014 je s predavanjem iz slovenske književnosti sodelovala na Primorskih slovenističnih dnevih, leta 2016 pa je pri založbi Litera izšel njen pesniški prvenec POBALINKA. Pesmi, v katerih se med drugim dotika odtujenosti sodobnega človeka, so nastale v samo treh mesecih.

Pogovor bo povezovala Kristina Kočan.

Vljudno vabljeni!

Predstavitev in pogovor o romanesknem prvencu Sarivala Sosiča

četrtek, 01. junij 2017 ob 19:00 , Galerija Hostla Celica, Ljubljana

Vabimo na predstavitev in pogovor o romanesknem prvencu Sarivala Sosiča Starec in jaz.

Z avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič. Prisotna bosta tudi pisca spremne besede Barbara Korun in Samo Krušič.

Roman govori o odraščanju fanta v enem od manjših provincialnih mestec, glavni junak in prvoosebni govorec se po nekaj desetletjih spominja, kako ga je »starec«, profesor glasbe na treh različnih gimnazijah in komponist, predvsem pa samorastnik in izjemen, nenavaden človek, z neobičajnimi pedagoškimi prijemi v nekaj mesecih naučil glasbene teorije, igranja na klavir in petja, skratka, »muziciranja« do te mere, da je prej izgubljeni fant brez prihodnosti opravil izpit na pedagoški glasbeni akademiji in začel študirati glasbo. A še pomembneje od tega: po besedah prvoosebnega pripovedovalca ga je starec pripravil na spopad z življenjem, ga neizbrisno zaznamoval in človeško podprl prav v točkah, kjer je fant občutil svoj »manko«, predvsem pa ga odprl za izkušnjo, da je prav v trenutkih največjega dvoma in nemoči potrebno vztrajanje brez spraševanja po smislu, brez prizanašanja sebi in drugim. (iz spremne besede)

Literarno-filmsko-glasbeni: Vse moje Amerike

četrtek, 25. maj 2017 ob 19:00 , Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota

Založba Litera in knjižnica Murska Sobota vabita na predstavitev novega romana Štefana Kardoša Vse moje Amerike. Za avtorjem se bo pogovarjal urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Na dogodku bodo predvajani odlomki iz filma Slovenci v Betlehemu (Š. Celec), za glasbo pa bo poskrbel kitarist Damjan Stanišić.

Vljudno vabljeni!

Mila v Mestni knjigarni Maribor

sreda, 24. maj 2017 ob 18:00 , Ulica 10. oktobra 4, Maribor

Vabljeni na predstavitev romana Mila, ki ga bo z avtorico Simono Kopinšek predstavil urednik knjige Orlando Uršič.
Mila je osma knjiga Simone Kopinšek. Je prvo avtoričino prozno delo za odrasle bralke in bralce in tako kot s prejšnjo knjigo, zbirko Lom glasu, se je Simona Kopinšek tudi tokrat podala čez družbene robove.

»Mila se je obrnila po nahrbtnik, ki je visel na stolu, izbrskala cigarete in jih položila na mizo. Alda ji je čez polovico mize potisnila vžigalnik. K mizi je priletela vrabčevka in čivknila. Mila je z ustnicami podržala cigareto in ji na tla zdrobila kokosov keks.
»Ptice imaš rada?« je pogovor nadaljevala Alda.
»Jih kdo nima? Včasih so edine, ki jih lahko prenesem. Veš, da so vrabci kot vi, cigani in me, kurbe?«
»Kaj misliš s tem?«
»Ljudje nas ne marajo, ker smo predrzni. Priletimo in vzamemo, kar miza ponuja.«
Alda se je nasmehnila.
»Nismo vsi slabi. Med kurbami ste dobre ženske. S srcem, veš, kaj mislim. Cigani nismo samo slabi, veš Milica. Se pa eni trudimo. Tudi vsi vi, beli Slovenci, niste dobri.«
(odlomek)

V ljudno vabljeni!

POGOVOR z dr. Petrom Čeferinom - predstavitev knjige

torek, 23. maj 2017 ob 18:00 , Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Vabimo na pogovor z dr. Petrom Čeferinom, odvetnikom z najdaljšim odvetniškim stažem v Sloveniji. Predstavil bo svojo najnovejšo knjigo kratkih zgodb, ki je izšla pri založbi Litera. Z avtorjem se bo pogovarjal Slavko Bobovnik. Dogodek organizirata Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in založba Litera.

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane