• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Zdenko Kodrič: Zadnja noč v Teheranu

7. junij 2016 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Primer, ki ga raziskuje državni tožilec Aleksander Košak se izkaže za tipično mariborsko hobotnico, v kateri so pod okriljem lovske družine prepleteni predstavniki lokalne politike, sodišča, policije in podjetniškega sveta. Pri iskanju resnice in pravega krivca, začne avtor v roman vnašati vedno več prvin kriminalke: čudni telefonski klici, zasledovanja, zastraševanja, izrivanja avtomobila s ceste... Ravnanje Aleksandra Košaka je relikt nekega drugega časa in kraja, mogoče celo univerzuma. Košak je izumrla vrsta, danes in tu deluje kot dinozaver, ki je pobegnil iz Jurskega parka.

Knjigo bosta predstavila avtor Zdenko Kodrič in glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Slovesna predstavitev nove knjige dr. Petra Čeferina

19. maj 2016 ob 19:00 , Antiq Palace Hotel, Gosposka ulica 10, Ljubljana

Vljudno vabimo na slovesno predstavitev nove knjige odvetnika dr. Petra Čeferina.
Knjiga nosi naslov ODVETNIŠTVO NA SLOVENSKEM (od Habsburške monarhije do neodvisne države).

Dr. Čeferin je sklenil napisati knjigo, dostopno vsem bralcem, ki jih zanima odvetništvo na Slovenskem. Gre namreč za odvetništvo (začenši z Odvetniško zbornico Kranjsko, ki je bila ustanovljena z Odvetniškim redom leta 1868), ki je neodvisno in samostojno že skoraj 150 let, in ki je odigralo pomembno vlogo v zgodovini našega naroda. Tako v borbi za uveljavitev slovenskega jezika in dvig narodove zavesti, kakor tudi pri uveljavljanju vladavine prava, v političnem življenju na splošno in na mnogih drugih področjih. Tudi v procesu mednarodnega priznanja neodvisne države Slovenije.
Podlaga za knjigo sta njegova doktorska disertacija in zapiski, ki so nastali pri večletnem pregledovanju arhiva Odvetniške zbornice Slovenije za obdobje od leta 1850 do danes. Pri tem je kot raziskovalec večino tega arhiva videl prvi.

Z avtorjem se bo pogovarjala predsednica Ljubljanskega območnega zbora OZS, Alenka Košorok Humar.

Vabljeni!

Rok Vilčnik: Človek s pogledom

5. maj 2016 ob 18:00 , Mestna knjigarna MK Maribor

V mesto ob Dravi pride hipnotizer, ki s svojim pogledom 'naguba tla, da se začnejo spajati z nebom'. Ljudje so pred tem v mestu živeli mirno in zadovoljno; vsak je shajal s svojo resnico. A že po prvi predstavi hipnotizerja, v telovadnem domu na Studencih, prične resnica uhajati, čas prične teči drugače, spajati se prične nezdružljivo in ljudje pričnejo leteti v nebo. Bo tistim, ki se poglobijo v ta nenavaden preobrat uspelo obdržati svoj pogled na svet?

Posebnost Vilčnikovega pisanja je pretakanje zgodbe iz realnega v domišljijski, paranormalni svet in nazaj, s čimer nas postavi pred prenekatero vprašanje o neulovljivosti 'resničnosti', ki jo živimo.

Pogovor z Rokom Vilčnikom bo vodil glavni urednik in direktor Založbe Litera Orlando Uršič.

Vljudno vabljeni!

Človek s pogledom (Litera, 2016)

22. april 2016 ob 20:30 , Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Rok Vilčnik nam svečano predstavlja svoj novi roman, ki iz realnega v domišljijski, paranormalni svet in nazaj spremlja prišleka v mesto ob Dravi, hipnotizerja, ki nas postavi pred prenekatero vprašanje o neulovljivosti resnice. Ljudje so pred tem v mestu živeli mirno in zadovoljno; vsak je shajal s svojo resnico. A že po prvi predstavi hipnotizerja resnica uhaja, čas teče drugače, spaja se nezdružljivo in ljudje letijo v nebo. Bo tistim poglobljenim v ta nenavaden preobrat, uspelo obdržati svoj pogled na svet?
Svečani pogovor bo vodila Deja Crnović, plemenitili pa ga bodo glasbeni gostje Severa Gjurin, Patetico in Brodolomec.
Dogodek bo izveden v okviru 19. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru in v sodelovanju s Salonom uporabnih umetnosti.

Pogovor ob izidu knjige Nebesa pod Pohorjem (Tone Partljič, Založba Litera, 2016)

5. april 2016 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

V romanu Nebesa pod Pohorjem nam avtor razgrne človeka iz obrobja Maribora; skorajda naivno poštenega obrtnika, ki ima svoj espe, preko katerega v industrijski coni izdeluje prevleke za znan avtomobilski koncern. Vse poteka po utečenih tirnicah, dokler finančna kriza ne poseže tudi po tem področju in pride čas za spremembe, konsolidacije in prestrukturiranje. Reči, skratka, ki so človeku z logiko poštenega dela in poštenega zaslužka tuje in neljube. Nič čudnega, da prav takemu človeku pridejo na pot »veliki« poslovneži, svetovalci in managerji, ki delajo na »veliko«, drzno, dolgoročno, predvsem pa tako spretno, da sploh ne ve, kdaj se je znašel v vrtincu tajkunstva in kako globoko ga je ta potegnil vase. A temperament, nemirna in pronicljiva narava ter preprosta in prostodušna logika človeka iz periferije, so vendarle tisti atributi, ki pomagajo prelisičiti še tako prebrisane in »velike« ribe. Človek, ki ima vero in ki nekje na obzorju vselej vidi svojo svetlo zvezdo, se slej ko prej izvije iz vsake, na videz še tako brezizhodne situacije in si ustvari svoja Nebesa. Pa čeprav mala in čeprav pod Pohorjem.

Knjigo bosta predstavila avtor Tone Partljič ter urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Vabljeni!

Literarni četrtek s Petrom Čeferinom

17. marec 2016 ob 18:00 , Knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica

V četrtek, 17. marca 2016, ob 18. uri vabimo na predstavitev dveh knjig dr. Petra Čeferina: Moje zgodbe in 100 sodnijskih. Pogovor z enim najbolj prepoznavnih in najprodornejših slovenskih odvetnikov bo vodil Orlando Uršič, glavni urednik založbe Litera.

Prijazno vabljeni!

Dr. Peter Čeferin je odvetnik z najdaljšim poklicnim stažem v državi. Je ustanovitelj Odvetniške pisarne Čeferin, nekdanji predsednik Odvetniške zbornice Slovenije in član Državnega sveta Republike Slovenije. Njegove zgodbe opisujejo življenje človeka, ki se je na svoji poslovni ter življenjski poti srečal z različnimi izzivi in preizkušnjami. Leta 2014 mu je Upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije podelil Plaketo dr. Danila Majarona za posebne zasluge pri razvoju odvetništva.

Peter Rezman: Tekoči trak

8. marec 2016 ob 18:00 , Knjižnica Otona Župančiča

Avtor v svojem četrtem romanu prikazuje drastično in relativno hitro spreminjanje našega sveta, meril in vrednot, ki ga krojijo. S premišljenim izborom kraja dogajanja, protagonistov in z njihovo socialno umestitvijo v Tekočem traku zareže v srž naše neoliberalne sočasnosti, predvsem v tiste njene umazane strani. Pogovor z avtorjem bo vodil urednik Orlando Uršič.
Vljudno vabljeni!

LITERARNA POSTAJA Z MATTHIASOM GÖRITZEM

29. februar 2016 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Letošnja rdeča nit festivala Fabula – Literature sveta je aktualna – "prišleki". Tako bo na postaji SALONA v gosteh postal večkrat nagrajeni pesnik, pisatelj, prevajalec in filozof Matthias Göritz, čigar roman Sanjači in grešniki je pravkar izšel pri mariborski založbi Litera. Osrednji gost festivala in prejemnik cenjene nagrade Roberta Gernhardta je več let živel in poučeval na prestižnih univerzah v Moskvi, Parizu in v ZDA in napisal tri izjemne pesniške zbirke, dva romana ter mnoštvo prispevkov za časopise in radio. Pogovor, tolmačen v slovenščino, usmerja Urška P. Černe.
Vabljeni!

Literarni pogovor Tekoči trak

23. februar 2016 ob 19:00 , Salon uporabnih umetnosti, Maribor

Pogovor bo tekel o Rezmanovem zdaj že prepoznavnem pripovednem stopnjevanju v jeziku; predvsem z mešanico bosanščine in starožitne knapovske govorice, ki nosi spomin na poimenovanja iz nekih drugih časov, zvor nekaterih besed težko lociramo, tako geografsko kot časovno. Svoje junake tudi jezikovno definira in okarakterizira, in to ponekod precej radikalno, vendar je to samo še en prispevek k prepričljivosti in avtentičnosti. Posebnost Rezmanovih romanov pa je tudi angažirana pisava; njegovo pisanje je namreč vselej angažirano, čeprav se njegov pripovedovalec drži nevtralne lege in je predvsem opazovalec, kronist; brezperspektiven konec romana Tekoči trak dokazuje, da pisatelj noče delovati tolažniško, bolj kot za uteho mu gre za prikaz realnega stanja.

Dogodku bodo, tako kot v knjigi, svoj pečat dali reperji Nemir Tadija, Princip in Mrigo."

Vljudno vabljeni!

Tekoči trak

11. februar 2016 ob 19:19 , Knjižnica Velenje

Založba Litera in knjižnica Velenje vabita na predstavitev novega romana Petra Rezmana.

Avtor s prepričljivim večplastnim pripovednim zamahom prikazuje bližnjemu pogledu morda včasih manj opazno, a vendarle drastično in relativno hitro spreminjanje našega sveta, meril in vrednot, ki ga krojijo. Avtor spregovori tudi o tem, kako je tisto, kar smo imeli ali še vedno imamo za posamezne afere, za prehodno krizo, postalo neko permanentno stanje. Opisuje nestrpni čas, v katerem so merila le še individualna – kljub neznatnosti individuuma. Tudi, ali pa še najbolj, v skupnem, družbenem. Rezman s premišljenim izborom kraja dogajanja, protagonistov in z njihovo socialno umestitvijo v Tekočem traku zareže v srž naše neoliberalne sočasnosti, predvsem v tiste njene umazane strani, ki so se najprej razgalile z gradbenimi aferami - sploh s prvo (v več pomenih te besede) med njimi, afero Vegrad.

Vljudno vabljeni!

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane