• Želim prejemati novice
  • Litera na Facebook - u
  •    
  •       
  •       


Litera

Zbiranje prednaročil za novo knjigo Sama Ruglja z naslovom Na dolge proge

4. oktober 2016 ob 0:00 , Tajništvo založbe Litera

Založba Litera obvešča, da je na poti nova knjiga Sama Ruglja z naslovom Na dolge proge. Prednaročila zbiramo do 3. oktobra 2016. Cena knjige v predprodaji je 16,00, naročite jo lahko preko e-mail naslova tajnistvo.litera@gmail.com ali na povezavi http://www.zalozba-litera.org/Pages/Knjiga.aspx?BookID=362.

Razpis

2. oktober 2016 ob 0:00 , Maribor

Založba Litera vabi študentke, študente, zaposlene, mlade in odrasle, ki se že ukvarjajo, ali pa imajo željo po pisnem izražanju, v ŠOLO KREATIVNEGA PISANJA.

Šola bo trajala med oktobrom 2016 in junijem 2017. Naša želja je ustvariti nov kreativni prostor, nove avtorje za naš knjižni program ter nova imena na slovenskem literarnem polju. Šolo bodo vodila priznana imena s področja poezije, proze, dramatike in novinarstva in literarne kritike. Pohitite, prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest.

Prijavite se na: tajnistvo.litera@gmail.com ter ob svojem kontaktu pripišite, za katero področje se prijavljate.


Proza (Tomo Podstenšek - prepoznaven in svež avtorski glas, član društva slovenskih pisateljev, finalist nagrade Kresnik, mentor)

Poezija (Milan Vincetič - uveljavljen slovenski pesnik, Prešernov nagrajenec, urednik pri reviji Sodobnost, recenzent, publicist)

Drama in scenaristika (Rok Vilčnik - dramatik, scenarist, Grumov nagrajenec, pisatelj)

Novinarstvo in literarna kritika (Melita Forstnerič Hajnšek - urednica kulture pri časopisu večer, kulturna novinarka, kolumnistka, Glazerjeva nagrajenka za kulturno novinarstvo)

Vabljeni k vpisu!

Predstavitev knjige Zadnja noč v Teheranu (Zdenko Kodrič)

14. september 2016 ob 19:00 , Predporočna dvorana gradu Slovenska Bistrica, Grajska ulica 11, 2310 Slovenska Bistrica

Bistričanom dobro znan Zdenko Kodrič, je po svojem zadnjem romanu Nebesa Cadillac, ki je izšel leta 2014, tokrat napisal roman, ki je nekakšna mešanica kriminalnega romana in osebne drame. Glavni protagonist je državni tožilec Aleksander Košak, ki je pred odhodom v pokoj zadnji dan v službi, prav v času družbenih protestov v Mariboru. V tem času pride iz zapora človek, ki je – kot trdi sam – po krivem odsedel osem let. Ker hoče dokazati svojo nedolžnost želi obnovitev primera, pri čemer mu baje lahko pomaga tudi Košak. V nadaljevanju tako spoznamo Kolšakovo razmišljanje o lastni preteklosti in ločitvi, sam primer pa se izkaže za tipično mariborsko hobotnico, v kateri so pod okriljem lovske družine prepleteni predstavniki lokalne politike, sodišča, policije in podjetniškega sveta.

Pogovor z avtorjem bo vodil Orlando Uršič, urednik založbe Litera.

Vljudno vabljeni!

Jutri nov Maribor?

13. september 2016 ob 19:00 , Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Vrt za Dramo, Erjavčeva 1, 1000 Ljubljana

V svojih najnovejših romanih se trije vidni mariborski, pa tudi vseslovensko prepoznavni pisatelji in dramatiki Tone Partljič (Nebesa pod Pohorjem), Zdenko Kodrič (Zadnja noč v Teheranu) in Rok Vilčnik (Človek s pogledom) med drugim ukvarjajo tudi z mestom Maribor. Je štajerska prestolnica za pisatelja priročen dogajalni prostor in ali je Štajerc hvaležen literarni lik? Kje je Maribor danes in kakšen bo jutri? Na ta in še nekatera druga vprašanja bodo skušali odgovoriti vsi trije omenjeni avtorji ter urednik založbe Litera, Orlando Uršič.
Za glasbeno spremljavo bo poskrbel skladatelj in instumentalist Gregor Stermecki.

V primeru slabega vremena se bo dogodek odvijal v Drama kavarni.

Vljudno vabljeni!

Nebesa pod Pohorjem (Tone Partljič)

15. junij 2016 ob 18:00 , Knjižnica Hoče, Sršakova 2, 2311 Hoče

Človek in vse, kar je človeškega, je tema, ki odseva iz vseh Partljičevih literarnih del in tako je tudi v romanu Nebesa po Pohorjem, ki se dogaja v Hočah.

V ospredju je naivno pošten obrtnik. Vse poteka po utečenih tirnicah, dokler finančna kriza ne poseže tudi po tem področju in pride čas za spremembe, konsolidacije in prestrukturiranje.
S Tonetom Partljičem se bo pogovarjal Orlando Uršič.

Vljudno vabljeni!

Tekoči trak

10. junij 2016 ob 20:00 , ŠKUC

Tekoči trak, najboljši slovenski roman leta 2015, po glasovanju za nagrado kritiško sito društva slovenskih literarnih kritikov.

Čajanka z Manco Košir

7. junij 2016 ob 18:00 , Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij, Slovenska cesta 29, 1000 Ljubljana

Zadnja Čajanka z Manco Košir v tej sezoni se bo zgodila v torek, 7. junija, ob običajni 18. uri na običajnem kraju, v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Imenitna gosta prihajata iz Maribora: letos že tretjič z Grumovo nagrado ovenčan vsestranski literat Rok Vilčnik rokgre s presunljivim novim romanom ČLOVEK S POGLEDOM in voditeljica literarnih prireditev, legendarna profesorica slovenščine Zora A. Jurič. Z uglasbeno Rokovo poezijo bo večer obogatil ansambel Pliš.
Lepo povabljeni, da skupaj praznujemo zaključek uspešne sezone!

Zdenko Kodrič: Zadnja noč v Teheranu

7. junij 2016 ob 18:00 , Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Primer, ki ga raziskuje državni tožilec Aleksander Košak se izkaže za tipično mariborsko hobotnico, v kateri so pod okriljem lovske družine prepleteni predstavniki lokalne politike, sodišča, policije in podjetniškega sveta. Pri iskanju resnice in pravega krivca, začne avtor v roman vnašati vedno več prvin kriminalke: čudni telefonski klici, zasledovanja, zastraševanja, izrivanja avtomobila s ceste... Ravnanje Aleksandra Košaka je relikt nekega drugega časa in kraja, mogoče celo univerzuma. Košak je izumrla vrsta, danes in tu deluje kot dinozaver, ki je pobegnil iz Jurskega parka.

Knjigo bosta predstavila avtor Zdenko Kodrič in glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.

Slovesna predstavitev nove knjige dr. Petra Čeferina

19. maj 2016 ob 19:00 , Antiq Palace Hotel, Gosposka ulica 10, Ljubljana

Vljudno vabimo na slovesno predstavitev nove knjige odvetnika dr. Petra Čeferina.
Knjiga nosi naslov ODVETNIŠTVO NA SLOVENSKEM (od Habsburške monarhije do neodvisne države).

Dr. Čeferin je sklenil napisati knjigo, dostopno vsem bralcem, ki jih zanima odvetništvo na Slovenskem. Gre namreč za odvetništvo (začenši z Odvetniško zbornico Kranjsko, ki je bila ustanovljena z Odvetniškim redom leta 1868), ki je neodvisno in samostojno že skoraj 150 let, in ki je odigralo pomembno vlogo v zgodovini našega naroda. Tako v borbi za uveljavitev slovenskega jezika in dvig narodove zavesti, kakor tudi pri uveljavljanju vladavine prava, v političnem življenju na splošno in na mnogih drugih področjih. Tudi v procesu mednarodnega priznanja neodvisne države Slovenije.
Podlaga za knjigo sta njegova doktorska disertacija in zapiski, ki so nastali pri večletnem pregledovanju arhiva Odvetniške zbornice Slovenije za obdobje od leta 1850 do danes. Pri tem je kot raziskovalec večino tega arhiva videl prvi.

Z avtorjem se bo pogovarjala predsednica Ljubljanskega območnega zbora OZS, Alenka Košorok Humar.

Vabljeni!

Rok Vilčnik: Človek s pogledom

5. maj 2016 ob 18:00 , Mestna knjigarna MK Maribor

V mesto ob Dravi pride hipnotizer, ki s svojim pogledom 'naguba tla, da se začnejo spajati z nebom'. Ljudje so pred tem v mestu živeli mirno in zadovoljno; vsak je shajal s svojo resnico. A že po prvi predstavi hipnotizerja, v telovadnem domu na Studencih, prične resnica uhajati, čas prične teči drugače, spajati se prične nezdružljivo in ljudje pričnejo leteti v nebo. Bo tistim, ki se poglobijo v ta nenavaden preobrat uspelo obdržati svoj pogled na svet?

Posebnost Vilčnikovega pisanja je pretakanje zgodbe iz realnega v domišljijski, paranormalni svet in nazaj, s čimer nas postavi pred prenekatero vprašanje o neulovljivosti 'resničnosti', ki jo živimo.

Pogovor z Rokom Vilčnikom bo vodil glavni urednik in direktor Založbe Litera Orlando Uršič.

Vljudno vabljeni!

  • Založba Litera • © 2011 - vse pravice pridržane